Într-o eră în care inovația tehnologică redefinește fiecare aspect al vieții moderne, sectorul Sănătății în România explorează cu încredere potențialul inteligenței artificiale (AI) pentru a îmbunătăți diagnosticarea și tratamentul. În cadrul evenimentului recent „Provocarea Inteligenței Artificiale” susținut de către Master Communications, CEO-ul High-Tech Systems & Software (htss), Simona Pavelescu, a evidențiat progresele remarcabile ale AI în Sănătate, prezentând rezultatele unui sondaj de pionierat privind transformarea digitală în domeniu, realizat de către compania în care activează.
Prin acest studiu, htss a urmărit să înțeleagă interesul potențialilor utilizatori de AI, în special companiile de dimensiuni medii și mari, care, în ciuda unor temeri existente, planifică să investească în AI în viitorul apropiat. De asemenea, Simona Pavelescu, a subliniat importanța securității cibernetice în Sănătate precum și necesitatea imperativă a specialiștilor în IT și a soluțiilor software avansate pentru a asigura protecția datelor și funcționarea eficientă a serviciilor de sănătate digitale. “Îngrijorarea este firească, deoarece AI este un concept complex și în continuă evoluție, iar obiectivul acestui studiu a fost să identificăm aceste temeri și să încercăm să le soluționăm. De exemplu, unii manageri se tem de posibilele provocări în domeniul securității, însă securitatea cibernetică este o prioritate pentru noi, indiferent dacă folosim sau nu AI.
În ultima perioadă, am fost martorii unui număr mare de știri despre atacuri cibernetice în sistemul Sănătății, dar acest lucru nu înseamnă că acestea apar doar în cazul utilizării AI. De fapt, AI este doar o componentă a tehnologiei informatice și poate fi subiectul unor eventuale vulnerabilități de securitate, similar cu alte sisteme informatice. În acest sens, se impun aceleași măsuri de securitate, cum ar fi criptarea datelor, gestionarea accesului utilizatorilor etc. Totodată, este important să efectuăm în mod regulat audituri de securitate pentru a evalua nivelul de maturitate al companiei și pentru a ne asigura că sunt luate toate măsurile necesare. Referitor la AI, trebuie să subliniem că, de multe ori, dorința unei companii de a investi în AI nu este suficientă, deoarece implementarea și utilizarea eficientă a acesteia necesită disponibilitatea unor date digitale adecvate.
În lipsa unei digitalizări suficiente, beneficiile AI nu pot fi valorificate la adevărata lor capacitate, deoarece AI funcționează pe baza datelor furnizate și simulează comportamentul uman. Prin urmare, digitalizarea este un pas esențial către adoptarea AI, iar acest aspect este adesea neglijat. Am întâlnit numeroase exemple în care companiile și-au exprimat dorința de a utiliza AI, s-au implicat în procesul de implementare, dar în final nu au reușit să obțină rezultatele scontate din cauza lipsei de date relevante sau a unei digitalizări incomplete,” a explicat Simona Pavelescu. AI promite nu doar o medicină de precizie, adaptată nevoilor individuale ale pacienților, ci și o eficiență operațională sporită în spitale și clinici.
Cu toate acestea, implementarea AI în Sănătate implică și provocări semnificative, cum ar fi securitatea datelor sensibile ale pacienților. Pe măsură ce digitalizarea și industria Sănătății se îmbină tot mai mult, ne confruntăm cu noi provocări, inclusiv implementarea directivelor NIS2, care vor deveni obligatorii din luna octombrie 2024. La fel cum în medicina clasică fiecare pacient are nevoie de o consultație atentă și un tratament personalizat, noi, la htss, am creat cyberclinica, un hub digital pentru clienți care să îi ajute să implementeze directivele de securitate cibernetică. Prin intermediul cyberclinica, le oferim clienților noștri o consultație personalizată gratuită pentru a înțelege exact ce trebuie făcut pentru a fi în conformitate cu noile reglementări. Ulterior, pe baza acestei analize, clienții vor primi o „rețetă” personalizată – un plan de acțiune detaliat, adaptat cerințelor lor specifice, iar la final îi vom ajuta să implementeze "planul de tratament" cu soluții end-to-end: evaluări, implementare, instruire și monitorizare continuă, ghidate de experții noștri în securitate.
Impactul AI și securitatea cibernetică în domeniul Sănătății nu doar evidențiază potențialul transformator, ci și subliniază necesitatea unei abordări responsabile și etice în implementarea tehnologiilor digitale. Aceste discuții continuă să stimuleze progresul și inovația în Sănătate, asigurând în același timp protecția și respectarea confidențialității pacienților.